csütörtök

Gmail kezelőfelület bal oldal

Szia, üdvözöllek ismét az internet elemi iskolában.

A mai bejegyzésben kicsit szemügyre vesszük a Gmail, kezelőfelületét. A legutóbbi alkalommal az email írást és küldést mutattam meg és ez lényegében elég ahhoz, hogy használatba vedd az új email fiókodat.

A kezelőfelület legfontosabb elemeit fogom megvilágítani néhány folytatásban, így lépésről-lépésre megismerkedhetsz a különböző elemekkel. A legfontosabb elemeket veszem előbb sorra, azután majd kitérek a „csemegékre” is.

Nos, csapjunk a lovak közé, nyisd meg az email fiókodat. Emlékeztetőül www.gmail.com majd pedig „felhasználónév” és „jelszó” és máris benn vagy.

Vegyük először szemügyre a bal oldali elemeket. Az első a „Levélírás” vele már foglalkoztunk az előző bejegyzésben. Ez a menüpont egy kicsit ki is van emelve, mert ezt használjuk legsűrűbben.

Nézzük a többit:

Beérkező levelek, ha bárhonnan vissza akarsz jönni a beérkezett levelekhez, erre kell kattintani. Zárójelben a beérkezett levelek száma. Alapesetben a fiók megnyitásakor ez a mappa nyilik meg.

Csillagozott levelek, csillaggal megjelölheted a fontosabbnak ítélt leveleket, (később majd megmutatom hogyan). Ezeket a fontos leveleket egy kattintással elő tudod hívni. Nagyon hasznos funkció, főleg mikor már több ezer levél van a fiókodban.

Csevegések, ha a levelező partnered is gmail fiókkal rendelkezik és éppen „online” van, vagyis benn van a fiókjában, ezzel a gombbal tudsz neki azonnali üzenetet küldeni. Ha válaszol rá, azonnal megkapod és így egy virtuális „csevegést” folytathatsz vele.

Piszkozatok, ha email írását valamilyen okból kifolyólag nem tudod befejezni, itt találod meg őket. Előhívod és be fejezheted, elküldheted bármikor. Illetve ha idejét múlta letörlöd.

Összes levél, valamennyi eddig tárgyalt levelet megjeleníti, még az archiváltakat is, kivéve persze a spameket.

Spam, a „spam” magyarul annyit jelent, hogy kéretlen levél, vagy levél szemét. Sajnos az email küldés egyszerűsége sokakat csábít arra, hogy kéretlen üzeneteket küldjenek és ezzel kellemetlenséget okozzanak.

A gmail-nek viszont nagyszerű spam szűrője van, nagyon hatékonyan selejtezi ki a szemetet.

Azok a levelek, melyeket a szűrő spam-nek ítél ebbe a mappába kerülnek. Azért nem törli őket azonnal, mert előfordulhat, nagyon ritkán ugyan, hogy olyan levél kerül ide, melyet te nem ítélnél spam-nek.

Néha – néha ajánlatos kinyitni ezt a fiókot és átnézni a leveleket. Ha olyat találsz amelynek nem ott a helye, egy gombnyomással „Nem spam”, vissza tudod tenni őket a beérkezettek közé.

Le is tudod őket törölni, vagyis ki lehet takarítani a fiókot. Ha viszont semmit sem csinálsz velük a gmail automatikusan letörli az egy hónapnál régebbieket.

Kuka, itt gyűlik össze az összes törölt email, mielőtt végleges törlésre nem kerül. Hasznos funkció, mert előfordulhat, hogy tévedésből törölsz le valamit, itt megtalálod és vissza tudod tenni a megtartani kívántak közé. Természetesen ha egyszer véglegesen törölted, akkor nincs visszaút.

Címtár, ez is kicsit külön van a többitől és kövérebb betűkkel szedve. Itt találod email partnereid címeit. Ezzel a menüponttal külön fogok foglalkozni a következő folytatásban, mert egy fontos elem.

A sikereidre: János

Nincsenek megjegyzések: