csütörtök

Az internet "sötét oldala" - légy résen és ne engedj a csábításának

Használd a józan eszedet!

A napokban gyors egymásutánban két email-t kaptam, melyek fölöttébb gyanús tartalommal bírtak és úgy döntöttem írok pár sort az internet „sötét oldaláról”.

Lévén, hogy ezt a blogot teljesen kezdőknek írom, így azt hiszem nem árt ha felhívom a figyelmet egy nagyon fontos dologra a neten:

„Az internet egy nagyon okos és hasznos találmány, sajnos azonban nem csak jó emberek használják, hanem olyanok is, akik a való világban nem éppen egyenes utakon járnak, ezért minden, az interneten olvasott szöveget kezelj kellő óvatossággal, használd a józan eszedet, és ha a legkisebb mértékben is gyanús a dolog, töröld le, ne jelentkezz be, ne add meg az adataidat.”

Alább egy pár tanulságos, bizonyos időnként visszatérő példát mutatok be, a teljesség igénye nélkül, de ebből a néhányból már fogalmat alkothatsz magadnak, hogy mire figyelj.

Néhány általános szabály


Nos, a legfontosabb tanácsom: „Gondolkozz! – használd a józan eszed”.

A második legfontosabb: „Ha valami túl jól hangzik, az bizonyára nem is igaz”.

És a harmadik legfontosabb: „Sehol sincs ingyen alma, a világ minden táján keményen meg kell dolgozni minden garasért”.


„Nemsokára indul", "Előszervezés" és hasonlók.

Ez egy olyan típusú email, mely arról értesít, hogy hamarosan (1, 2 stb. hónap múlva) indul egy új hálózat és az előszervezésbe hívnak meg. Tovább...


Email továbbküldésére felszólító levelek

Meglehetősen sokféle formában jelentkezik, a legtöbb valami egészen jól hangzó tartalommal bír, még élvezni is lehetne, Tovább…

Közösségi oldalak

A közösségi oldalak (legismertebb magyar nyelvű példa az iwiw), nagyszerű helyek, de itt is vannak vadhajtások, melyek csak adathalászás céljából jöttek létre. Tovább…

Még néhány tipikus példa:

Ezek a turpisságok olyan gyorsan változnak, hogy valamennyit felsorolni lehetetlen ezért íme még néhány példa: Tovább…

Záró sorok

Remélem segítettem felkelteni benned az egészséges gyanakvást az interneten kapott tartalmak iránt. A bevezetőmben már említettem, hogy az internet egy zseniális találmány, számtalan előnyös funkciója van. A fenti intelmek figyelembevételével elkerülheted hogy adataid illetéktelen kezekbe kerüljenek és, hogy feleslegesen szaporítsd a felesleges email-ok számát.

Ha csupán ellenőrzött híreket, információkat adsz tovább, hinni fognak neked az emberek, mikor valamit írsz nekik, nem fognak a mailjaid automatikusan a kukába kerülni.

Nem győzőm eleget hangsúlyozni: „Használd a józan eszed” és örömödet fogod lelni az internetben!

A sikereidre: János

Nincsenek megjegyzések: