vasárnap

Mi a blog és hogyan készíts magadnak egyet

A blog egy webes alkalmazás, olyan mint egy egyszerű weboldal, a szerkesztéséhez minimális tudás szükséges. Ebben a bejegyzésben arról olvashatsz miként hozhatsz létre egy blogot.

Nagyon egyszerűen és ingyenesen lehet blogot készíteni és lényegében bármit (a jó ízlés határain belül) publikálni lehet bennük. Mint mindent az interneten, a blogot teheted publikussá (mikor mindenki, aki ismeri a blogod webcímét olvashatja a bejegyzéseket), és zárttá (amikor csak meghívott személyek olvashatják).

Most azt szeretném megmutatni hogyan csinálhatsz magadnak egyet – szerencsére magyar nyelvű kezelőfelülete van többségüknek.

Én a
www.blogspot.com blogportált használom, ezzel van legtöbb tapasztalatom. A blogspot azért is jó, mert a .gmail email címekhez kapcsolódik.

Nos, kattints ide: www.blogspot.com , az előkerülő ablakban jobbra fenn „Jelentkezz be Google fiókoddal” felirat-nál, add meg meglévő gmail-os email címedet és a hozzá tartozó jelszót. Ha még nincs, hozz létre egyet, ebben a blogban jobboldalt találsz útbaigazítást, hogy miként kell.

Bejelentkezésed után a blogod létrehozásának első lépése következik. Az előugró ablak „Regisztráljon a Blogger szolgáltatásra” nevet viseli. Meg kell adnod egy „megjelenő nevet” ez a név fog megjelenni a bejegyzések szerzőjeként (később módosíthatod). Például a „segitekelindulni” blog esetében az „onlinejano” nevet választottam.

Ne feledd el kipipálni az „elfogadom a szolgáltatási feltételeket” helyet.

„Tovább” gombra kattints, és a „Nevezd el a blogodat” ablak jön elő. Add meg a leendő blogod címét, ez lehet bármilyen, általad jónak tartott cím. Elsőre legegyszerűbb a „nevedblogja” elnevezés (István blogja, Mari blogja stb.), később ezt is módosíthatod. (pl. ebben a blogban én a „Segítek elindulni az internet világában” címet választottam.)

A következő a Blog címe (URL), az a cím, melyen a blogodat az interneten meg lehet találni – pontosan úgy mint egy weboldalt. Legpraktikusabb csupa kisbetűvel írni mindent, és fontos, hogy nem használhatsz ékezetes betűket.

Mikor beírtad kattints az „elérhetőség ellenőrzésére” hogy leellenőrizd nem foglalt-e a cím, ha foglalt válassz más nevet, de a rendszer is fog neked javaslatokat adni.

Ha minden rendben, valahogy így fog kinézni blogod URL címe:
www.segitekelindulni.blogspot.com

„Tovább”, és a befejező rész következik, „Válassz sablont”. Itt választhatsz a felajánlott sablonok közül. A rádiógombbal jelöld ki azt amelyik tetszik. Ha szeretnéd nagyban is megnézni, a „sablon előnézete” feliratra kattintva új ablak ugrik elő és ez már a leendő blogod képe lesz.

Ha megnézted, csukd be az ablakot és ha tetszik, akkor a „Tovább” feliratra kattintva véglegesítsd. Nem kell izgulni, bármikor megváltoztathatod a sablont a későbbiekben.


A „Blogod létrejött” üzenetet fogod kapni, és máris írhatod első bejegyzésedet. Adj neki egy címet pl. „Első bejegyzésem” és beírsz valamit, amit csak akarsz. Mikor megvan a „Bejegyzés közzététele” gombra kattintva publikálhatod a bejegyzést.

Azonnal meg is tekintheted a frissen létrehozott blogodat a „Blog megtekintése” gombra kattintva. Nyugodtan kísérletezz egy kicsit különböző sablonokkal, blog címekkel. Tetszőleges számú blogot hozhatsz létre, kedvedre változtathatod őket, akár le is törölheted, ha meguntad a szerkesztését.

Ugye milyen egyszerű volt, remélem élvezted.

Tipp: jegyezd fel valahová az email címet, jelszót amelyekkel bejutottál a Blogger oldalára és a létrehozott URL címet is, ha elfelejted, esélyed sincs, hogy megtaláld.

Még egy Tipp: Idők folyamán valószínűleg több blogot is fogsz szerkeszteni, valamint különböző helyekre regisztrálni a weben. Mindenhol kell választanod „felhasználónév – jelszó párost,” sok helyen az email cím is kell az azonosításhoz. Tapasztalataim szerint nem árt egy noteszbe felírni ezeket az adatokat, mégpedig azonnal mikor az illető regisztrációt megcsináltad.

A sikereidre: János

Ui. Küldd el nekem a blogod címét, hadd lássam hogyan sikerült.

2 megjegyzés:

annalíz írta...

Kedves János! Visszajöttem az üdülésből, és a keresőbe beírva ez várt: Not Found Error 404
Előszőr kétségbeestem, aztán megpróbáltam valahogy bejutni a blogomba.Úgy sikerült, hogy a Google-fiókomba érkezett üzeneteken keresztül, rákattintva a címre, majd a főoldalra, bejutottam, de ez elég lassú dolog.Előszőr is: Mit jelent a fenti üzenet?Bocs hogy zavarlak, de olyan kedvesen bíztattál, hogy írjuk meg a problémánkat, hogy vérszemet kaptam....

onlinejano írta...

Kedves Alíz, az általad említett hibaüzenet akkor szokott megjelenni, ha valamit nem talál a böngésző. Ez sokszor magától megszűnik. Érdemes újra próbálkozni.
Én most probléma nélkül meg tudtam nézni a blogodat.
Ha még mindig fennáll a hiba, írj írhatsz közvetlenül is segitekelindulni@gmail.com

Üdvözlettel: János