csütörtök

"Nemsokára indul", "Előszervezés" és társai


Ez egy olyan típusú email, mely arról értesít, hogy hamarosan (1, 2 stb. hónap múlva) indul egy új hálózat és az előszervezésbe hívnak meg.

Nincs ezzel semmi gond ha a cég, melynek az előszervezését kínálják leinformálható.

Legfontosabb teendő, hogy az elsődleges küldőt azonosítsd, ha olyan ismerőstől is származik az ajánlat akiben megbízol, kérdezz rá, hogy valóban ő küldte-e és hogy miről van szó. Annyira nem lehet sürgős a jelentkezés, hogy ne lehessen annyi időt várni vele, míg erre a kérdésre választ kapsz.


Még akkor is, mikor a fenti megvan, állj meg egy pillanatra és gondold át, hogy ez-e az a téma, melyhez a nevedet adod és az ismerőseidnek szólsz róla.

Gyanús jelek:

  • Ha túl sok adatot kérnek (általában a név, email címen kívül más nem lehet indokolt).
  • Ha a meghívó szövegben nincs semmi konkrét ajánlat (A napokban kaptam egyet, melyben csak általánosságok szerepeltek. „Ön is szeretne kiegészítő keresethez jutni, mi egy nagy hálózatot szervezünk” – a hálózat megnevezése nélkül persze, „adja tovább minél több ismerősének stb.”), az óvatosságra int.
  • Ha valami extra jól hangzó ajánlat van benne (pl. ingyenes jelentkezés ha 9 személy csatlakozik Önhöz három hónapon keresztül 40-40.000 Ft. értékű terméket kap. Nos ez azt jelenti, hogy 9 személy után, akik szintén ingyenesen csatlakoznak több, mint 100.000 Ft értékű ajándék jár. Szerinted hihető ez az ajánlat?)
  • Ezeknél az az ajánlatoknál általában előbb - utóbb kiderül, hogy mégis csak kell fizetni is, mégis csak kell, hogy legyen valami áruforgalom, mégsem elegendő továbbítani néhány tucat címre az emailt, ezt-azt azért még meg kell tenni.

Nem azt akarom állítani, hogy azonnal töröld le az ilyen leveleket, hanem azt, hogy végezz el egy kis ellenőrzést, mert az ilyen ajánlatok között is lehet gyöngyszem. Egy jó ajánlat jó lesz pár nap múlva is, szánj rá egy kis időt és nézz körül.

Az automatikus továbbításnak az a veszélye, hogy egy idő után ismerőseid a tőled érkező emailokat automatikusan a kukába küldik, amit ugye nem szeretnél.

Vissza a kezdőoldalra:

Nincsenek megjegyzések: