csütörtök

Még néhány tipikus példa


Ezek a turpisságok olyan gyorsan változnak, hogy valamennyit felsorolni lehetetlen ezért íme még néhány példa:

Hiteles forrás: Ne higgy olyan levélnek, amit olyan embertől kaptál, akiről nem tudod, hogy gondosan ellenőriz egy hírt, mielőtt továbbadja.

Hitelesnek látszó forrás: Ha a levél hitelesnek látszó forrásra hivatkozik ("az Amerikai Űrkutatási Hivatal körlevelet bocsátott ki miszerint…"), és úgy tűnik neked, hogy érdemes elolvasni, akkor előbb ellenőrizd a forrást.

Ha körlevél, kérdezd meg azt, akitől a levelet kaptad, hogy honnan származik. Közlemények, levelek, felhívások mind-mind megtalálhatóak a cégek, ügynökségek honlapjain. Ha nem lelsz ilyet, márpedig nem fogsz, vagy a feladó azt mondja, hogy ő nem tudja, akkor az email-t dobd a kukába!

Ellentmondások: Nagyon egyszerű ellentmondásokat találni az ilyen levelekben. Kezdj el kételkedni, ha az eredeti levelet egy hétéves gyermek adta fel (a levél állítása szerint), miközben a levél a fekete lyukak atomfizikájából vett példákkal támasztja alá a Föld közeli pusztulását. Hasonló módon kételkedj a 17. századi keresztes lovagok által feladott email-eken, melyeket továbbküldve te is elnyerheted a lelki üdvösséget.

Email címek: Amennyiben a levél tartalmazza az eredeti feladó email címét, vagy olyan címet, melyre levelet, pénzt, akármit kell küldeni, minimális erőfeszítéssel megállapíthatod a levél valódiságát úgy, hogy küldesz oda egy levelet, hogy igaz-e amit olvastál!

Az esetek 99.9999%-ban a levélcím nem létezik, vagy megszűnt, mert hiszékeny emberek tízezrei küldtek oda levelet.

Az információ hitelessége: Ha kapsz egy levelet, nem tudod eldönteni, hogy hihető-e akkor a legegyszerűbb módszer erről a feladót megkérdezni, akitől kaptad. Ha ő ellenőrizte neked: nyertél! Ha nem, akkor meg nyilvánvaló, hogy ellenőrizetlen információt küldözget a világba, és innentől visszavezettük az esetet a "Hiteles forrás" alatt olvasható esetre.

Vissza a kezdőoldalra:

Nincsenek megjegyzések: