szombat

Jelszóhalászat

Manapság már az élet számtalan területén jelszóval védjük adatainkat, olyanok ezek, mint a kulcs a zárhoz. Vannak egyszerűbbek, vannak bonyolultabbak, vannak olyanok, melyeket más generál számunkra (bank pl.), és vannak olyanok, melyeket magunknak kell kitalálnunk.

A fő és legfontosabb szabály jelszó ügyben a következő:

Soha, de soha, senkinek ne add meg a jelszódat!

A fenti szabály kiegészítése:

Ha valami figyelmetlenség folytán mégis megadtad a jelszót, a lehető leghamarabb VÁLTOZTASD MEG azt!

Azokat a jelszavakat, melyeket magunk találunk ki, zömmel az interneten használjuk. Sokan ugyanazt a jelszót használják különböző helyeken (email, blog, Youtube, fotó albumok stb.) Ez nagyon praktikus, mert nincs annál bosszantóbb, mint mikor elfelejted az adott tartalomhoz engedő jelszót.

Ha mindenütt ugyanazt használod, könnyebb fejben tartani, de nagyobb a veszélye az illetéktelen behatolásnak.

Azt javaslom legyen egy notesz a kezed ügyében és jegyezd fel, a helyet ahová beregisztráltál, az email címet vagy a felhasználónevet, melyet használtál és a választott jelszót.

Találj ki néhány jelszó változatot, melyeket felváltva használj, 3-4 változat már kielégítő plusz védelmet jelent. Hogy miért olyan fontos ez?

Képzeld el, hogy az email fiókodba valaki bejut és elszipkázza az összes archivált levelet, email listát, sőt még azt is megteheti, hogy megváltozatja a jelszót és soha többé nem férhetsz hozzá a fiókodhoz. Mit gondolsz megéri egy kis törődés, hogy elkerüld ezt?

Néhány apró gyakorlati tanács a jelszóval védett tartalmaid védelmére:

  • A jelszóval védett oldalak elhagyását a legtöbb oldalon valahol jobbra fent található „Kilépés” gomb megnyomásával tedd meg. Ilyenkor nagy a valószínűsége hogy az oldallal megszakad minden kapcsolat.
  • Nem tanácsolom a „jelszó megjegyzése” opció használatát, mert ez olyan mintha bennhagynád a kulcsot a zárban, mikor elmész otthonról. Van más oka is ennek a tanácsnak, ha minden alkalommal, mikor belépsz bepötyögöd a jelszót, kisebb a valószínűsége, hogy elfelejted. Ennek olyankor van jelentősége ha valami miatt elszáll a géped és mindent újra kell telepíteni.
  • Vannak oldalak, főkét a közösségi oldalak, melyek előzékenyen felajánlják, hogy átnézik az email címtáradat és felkutatják az ismerőseidet, akik esetleg már be vannak jelentkezve és kilistázzák őket neked. Ezzel nincs is semmi gond, ezt valóban meg is teszik, csakhogy közben az egész adatbázisodhoz hozzájutnak, mégpedig a TE engedélyeddel!
  • Az előbb említett „jelszó megjegyzése” opció változata, a „Legyek folyamatosan bejelentkezve”. Vannak olyan oldalak ahol ez már ki van pipálva, tehát ha nem figyelsz soha sem leszel kilépve az oldalról. Úgy, hogy csak kattints rá és iktasd ki a pipát.

Befejezésként még egy tanács:

Ha bármilyen szokatlan, gyanús esemény történik, a weboldal látogatása közben, ne habozz LÉPJ KI!

Ha nem tudsz rendes módon kilépni („Start” gomb „leállítás”) akkor kapcsold ki a gépet a kikapcsoló gombbal (ez általában nem mechanikus kapcsoló, hanem egy nyomógomb, melyet hosszabban nyomva kell tartani). Ne feledd, elektromos áram nélkül egy vírus, behatoló sem működőképes!

Az internet egy nagyon jó és hasznos találmány, de ugyanúgy mint a való életben itt is vannak jó és rossz emberek, légy óvatos!

Köszönöm a figyelmedet, biztonságos netezést kívánok!

Nincsenek megjegyzések: