vasárnap

Blogbejegyzés létrehozása

Blogbejegyzés létrehozása


Lépj be az általad létrehozott blogba (www.blogspot.com – email cím mellyel a blogot létrehoztad + a jelszó melyet ehhez az emailhoz használsz).


Miután beléptél az „Irányítópulton” találod magad. Válaszd az „Új bejegyzés” menüpontot. Azonnal előugrik a bejegyzés szerkesztő sablon és máris nekiláthatsz.


„Cím” – adj valami címet a bejegyzésednek, elmegy anélkül is, de a későbbiekben mikor már több tucat bejegyzés van a blogodban, törheted a fejed, miről szól.


A bejegyzést kétféle módon szerkesztheted, „HTML kód szerkesztése” ezt inkább haladóknak ajánlom.


A Másik az „Írás”, amikor a világos mezőbe beírod a bejegyzést. A szöveget „formázhatod” is, ami annyit jelent, hogy választhatsz betűtípust, betű nagyságot, megvastagíthatod a betűket vagy dőltté teheted őket. Választhatsz különböző szövegszíneket is.


Ha a számítógépeden máshol írtad meg a szöveget, akkor ide be is másolhatod a teljes tartalmat.


Linket csatolhatsz a szöveghez (mikor az olvasót egy másik blogba vagy honlapra akarod irányítani, ilyenkor a linkre való hivatkozás alá van húzva és ha rákattintasz elvisz a kívánt oldalra). Ki kell jelölnöd azt a szövegrészt amely alatt a link megjelenik.


A megírt szöveget négyféle módon igazíthatod (Balra, mint pl. ez a szöveg, jobbra, középre és sorkizárt módon)


Felsorolás kétféle mód választható, ilyenkor kicsit beljebb húzódnak a sorok.


Helyesírás ellenőrzést is lehet kérni, ilyenkor ki kell jelölni a szöveget, melyre kéred.


Tipp: Kísérletezz egy kicsit különböző lehetőségekkel, hogy lásd melyik, mit tesz a szöveggel.


Kép csatolása - kattints a kis kép ikonra és az előugró ablakban végezd el a kép csatolás folyamatát.


· A „Tallózás” gombbal a saját gépedről tölthetsz fel képet, kiválasztod a képet és a „Megnyitás” gombra kattintva kiválasztod.

· Válaszd ki hogy a szövegben a kép hol helyezkedjen el

· Válaszd ki a kép nagyságát (a kicsi egy nagyobb bélyeg nagyságú kép lesz, a nagy pedig teljesen kiszorítja a szöveget)

· El kell fogadnod a „felhasználási feltételeket” (hogy nem töltesz fel jogsértő tartalmakat stb.)

· Ha mindig ugyanezt az elrendezést kívánod használni, pipáld ki illetve szüntesd meg a pipát a megfelelő helyen

· Ha mindez megvan kattints a „Kép feltöltése” gombra

· Miután a kép feltöltődött kapsz egy üzenetet, hogy a kép sikeresen hozzá lett adva, folytathatod a szerkesztést.


A bejegyzés szövege alatt van némi tennivaló, „Bejegyzés beállításai” mellyel be tudod állítani, hogy az olvasók hozzászólhatnak-e vagy sem a bejegyzéshez. A „Bejegyzés címkék” olyan kifejezések, melyek segítenek a bejegyzést megtalálni, célszerű az alap jellemzőket ide beírni, választhatsz többet is ilyenkor vesszővel kell őket elválasztani.


És hát meg is volnánk, következik a „Bejegyzés közzététele” gomb, pillanatokon belül megjelenik az értesítés, hogy sikerült a közzététel és megtekintheted munkád eredményét a „Blog megtekintése” linkre kattintva. Az „új ablakban” lehetőséget ajánlom, mert akkor külön ablakban nyílik meg a blog.


Tipp: feltétlen nézd meg munkád eredményét és olvasd el a szöveget, ha jónak találod nincs semmi dolgod, ha javítani akarsz rajta, lépj vissza és a „bejegyzés szerkesztése” linkre kattintva visszajutsz az üzenetedhez és a kívánt változtatások után véglegesen publikálhatod a bejegyzésedet.


Sok sikert: János

Nincsenek megjegyzések: