vasárnap

Gmail - email fiók létrehozása, lépésről - lépésre

Ez az első lecke, igyekezni fogok hogy a lehető legrészletesebben és legegyszerűbben írjak le mindent. Ha mégsem lesz az, megköszönöm a visszajelzést.

Nos, kattints bármelyik böngésző ikonjára, mondjuk a „Firefox”-ra. A megjelenő ablakban legfelül találsz egy világosabb sávot, oda gépeld be a www.gmail.com címet, de ha itt rákattintasz erre a kéklő, aláhúzott címre akkor is megnyílik a megfelelő oldal.

Megjegyzés: Nyugodtan próbálkozhatsz, semmi kárt nem okozhatsz a gépednek, ha valami nem megy, kezd újra, én is így tanultam meg sok mindent.

Ebben az első részben abban szeretnék segíteni, hogy megmutassam, miként készíthetsz magadnak email fiókot a gmail szerverén. Meg fogsz lepődni, hogy milyen egyszerűen megy az egész.

Nos, megvan? Bejött a „Gmail” főoldala, valószínűleg angol nyelven, semmi vész azonnal átállítjuk magyarra.

Kattints a „Sign up for Gmail” linkre, (tudod, kék színű és alá van húzva). A következő ablak már magyar nyelvű lesz, ha mégsem akkor a jobb felső sarokban található „Change a Language” vagyis a nyelv megváltoztatása legördülő menüből válaszd a „Magyar” nyelvet.

Értelemszerűen ki kell tölteni a rubrikákat. A harmadik sorban fogod létrehozni tulajdonképpen az email címedet. Valami ilyesmit ateneved@gmail.com Az „ateneved” helyére bármi kerülhet feltéve ha már nem foglalt az a cím. Ezt azonnal látni fogod és egyúttal a rendszer felkínál számodra néhány változatot, melyek még szabadok.

Válassz egy jelszót. A jelszó is bármi lehet, de legalább 8 karakter hosszú legyen. Praktikus tanács, válassz olyan jelszót, melyet könnyen meg tudsz jegyezni, bármikor változtathatsz rajta.

A „jelszó megerősítése” helyre gépeld be újra ugyanezt a jelszót (ha kétszer egymás után ugyanazt gépeled be, talán nem tévedsz).

„Jelszó megjegyzése” nem szoktam használni, mert ha bárki belép a gépeden a Gmail-ba automatikusan olvashatja leveleidet. Még akkor sem ajánlom, ha a gépet csak te használod, mégpedig azért, mert ha bárhol máshol akarod megnézni a leveleidet és nem jut eszedbe a jelszó (ha valamit az ember nem használ, hajlamos elfelejteni) mert a gép emlékszik helyetted, nem tudod megnézni postádat.

Másrészt ha még a létrehozás során esetleg kétszer is elgépelted a jelszót már soha többé nem fogsz tudni a választott azonosítóra email címet regisztrálni.

Szóval ezt a helyet hagyd üresen.

Ha mégis elfelejtődik a jelszó, van rá lehetőség előkeresni, mégpedig a „Biztonsági kérdés” segítségével. A legördülő menüből választhatsz egy kérdést illetve az utolsóra a „saját kérdést írok”-ra kattintva saját kérdést fogalmazhatsz meg, erre a célra egy új ablak fog megnyílni.

Beírod a kérdésed, lehetőleg valami olyasmit, amire a választ csak te tudod és nem is olyan elvont dolog, hogy ne jusson eszedbe.

A kérdés alatti mezőbe pedig a választ írd.

"Másodlagos email cím", ide azt az email címet írhatod, melyen eddig fogadtad a leveleket. Erre azért van szükség, mert oda fogsz kapni egy üdvözlő levelet és ha a jelszóval valami problémád adódik arra a címre küldi ki, pl. az új jelszót.

"Ellenőrzés": kissé kesze-kusza betűket írd be az ablakba, ezzel ellenőrzi a gmail, hogy valódi ember vagy és nem gép, mely azzal szórakozik, hogy email címeket generáljon.

Ha óhajtod, elolvashatod a „Szolgáltatási feltételeket”, „Program szabályzatot” és az „Adatvédelmi irányelveket”

Ha elfogadod ezeket, kattints az „Elfogadom, készüljön el a fiókom” gombra és kész.

Ha esetleg valamelyik mező nem lett kitöltve, vagy ha az ellenőrzés betűit nem helyesen írtad be, visszajön a kezdeti ábra, minden alkalommal újra meg kell adni a választott jelszót mert ha a „jelszó megjegyzés” nem lett kipipálva nem jegyzi meg a jelszót.

Tipp.: Jelszót nem ajánlatos leírni, mégis az email fiók létrehozásának folyamatában jó ha van a kezed ügyében egy papír és feljegyzed magadnak a választott jelszót, legalább addig, amíg rendben be nem fejeződik a regisztráció.

Ha minden rendben ment, megjelenik egy új ablak, és jobbra fenn vagy angolul a következő felirat: „I’am ready – show me my account” vagyis „Készen állok – mutasd a fiókomat” kattints erre a linkre és néhány pillanat múlva ki is nyílik a fiókod –

Gratuálok, létrehoztad az első gmail fiókodat.

Egyelőre ennyit, ismerkedj meg a kezelői felülettel, meglátod nagyon barátságos.

Ha nincs kinek jelentkezned, küldj nekem egy emailt az ateneved@gmail.com címre

Azután ha legközelebb be akarsz lépni a fiókodba, lépj be a gmail weboldalára: www.gmail.com és a megjelenő ablakokba írd be a "Felhasználónevet" és a "Jelszó"-t és máris benn vagy ismét a fiókodban.

A felhasználónév az a név, mely a @gmail.com előtt van pl. az ateneved@gmail.com címnél a felhasználónév az „ateneved”

Sok sikert, hamarosan jelentkezek az újabb folytatással.

Sikereidre: János

28 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszönöm ,nagyon érthető.A legkisebb lányomnak generálnék.üdv."boldog" Gyuri

orchidea711 írta...

Köszönöm,nagyon jó a leírás,nekem csak az lenne a kérdésem,hogy ha már van egy freemail-em,akkor is lehet gmail-em is,tehát használhatok két fiókot is?Azért akarom mert töröltem a regimet egy közösségi oldalról és nem enged ujra regisztrálni.
Válaszát előre is köszönöm!

onlinejano írta...

Semmi gond az email címmel, akárhol legyen is email címe, a gamailt ez nem érdekli. Sőt lehetőség van arra is, hogy a freemailos címére érkező üzeneteket átirányitsa a gmailos fiókba, és akkor csak egy fiókot kell megnézni, minden ott van.
Remélem segítettem, szép napot kívánok:
János
www.nonijano.info

Jutka írta...

Szeretnék érdeklődni,nekem már van gmailom,szeretnék még egy gmail cimet létrehozni?
Lehet e erről szó?
A Barátnőmnek 2-gmail cime van,és a személyes leveleket,az egyikben irja és kapja.
A másik gmailját meg használja az internetes lapjaira.
Én is ezt szeretném,nemtudom hogyan kell a másik gmailt kérni?
Köszönöm kedves segitségét.
Üdvözlettel,és Tisztelettel:Jutka.

onlinejano írta...

Kedves Juli, semmi akadálya annak, hogy tetszőleges számú gmail címe legyen.
A bejelentkezési oldalon kattintson a "Fiók létrehozása" gombra és csinálja végig ugyanazokat a lépéseket, mint a előző cím létrehozásakor.
Üdvözlettel: János

Jutka írta...

Kedves János!
Köszönöm kedvességét,megfogom próbálni,ha valamilyen internetes bajom lenne,jöhetek Önhöz?
Tisztelettel:Juli.

Erzsébet írta...

Tisztelt Szerkesztő !

Az a kérdésem lenne, hogyan lehet visszavonni a gmail jelszó megjegyzését.

Üdvözlettel: Erzsébet

onlinejano írta...

Kedves Erzsébet!
Próbálj meg a fiókodból úgy kilépni, hogy a jobb felső sarokban a "kilépés" -re kattintasz.
Ha ez nem hoz eredményt, akkor a böngésződben kell törölni.
Milyen böngészőt használsz?
Írhatsz közvetlenül is a segitekelindulni@gmail.com címre.
Legyen szép napod, János

Névtelen írta...

Kedves János! Töröltem az emailt, most egy sincs: szeretnék egy gmailt, csak azt nem tudom, hogy gmail címmel csinálhatok-e 1 facebook oldalt magamnak. Erre várom válaszát.

Dalma írta...

Kedves János! Útmutatása alapján sikerült létrehozni a gmailt.Beléptem a facebookra, de ott van 1 óriási problémám. Nem tudom mit rontottam el, de ha pl. beütöm, hogy kedvenc pl. Bach, akkor a betűk FÜGGŐLEGESEN jelennek meg, FOTÓT SEM TUDOK FELTÖLTENI, ÉS AZ OLDAL FELSŐ RÉSZÉN VAN EGY VASTAG KÉK CSÍK, AMITŐL NEM LEHET LÁTNI, HOGY PL. ÜZENETEM JÖTT. a nagybetű most véletlen volt, bocsánat. Mit tegyek?

onlinejano írta...

Dalma, nem egészen értem gmail problémád, vagy facebook problémád van, kérlek pontosíts. János

onlinejano írta...

Névtelen! A facebooknak teljesen mindegy, hogy milyen email címmel regisztrálsz. Mindaddig amíg betartod a szabályaikat működni fog az oldalad, szép napot: János

Névtelen írta...

Az kinyomozható-e, hogy melyik IP címről hozunk létre email-fiókot?

onlinejano írta...

Igen, természetesen.

Réka írta...

Kedves János, hogy lehet olyan gmail címet csinálni, amire ha küld valaki emailt, akkor egy csoport /vagyis több ember kapja meg a saját email címükre/, van ilyen egyáltalán? Köszönöm Réka

onlinejano írta...

Kedves Réka!
Minden gmail cím rendelkezik a csoportos email küldés lehetőségével.
Bal oldalon fenn a "Címtár"-ra kattints, és a legördülő menüben az "Új csoport létrehozása" almenüpontra.
Add meg a csoport nevét, és kész a csoport.
Ezután előhívod a címtáradat és kipipálod kit akarsz csatlakoztatni ehhez a csoporthoz és kész.
Mikor emailt írsz jobbra fenn van két lehetőség "Másolatot kap" ekkor mindenki látja az összes email címet ahová kiküldöd az adott emailt, vagy "Titkos másolat" amelynél a címzettek csak a saját címüket látják - én ezt ajánlom, mert néha kellemetlen meglepetések érik az embert ha mindenki lát minden címzettet.
Remélem segítettem, szép napot!
János

Réka írta...

Kedves János, köszönöm, ezt tudom, akkor pontosítok. Van egy xy@gmail cím pl. Ehhez én vagyok az admin. Van csomó iskolai szülő, akiknek van mindenféle, freemailes, yahoos, stb email címük. Tegyük fel a freemailes, aki nem adminos az xy@gmail címhez, akar írni mindenkinek, de úgy, hogy nem másol be mindenkit a címlistába, hanem csak ír egy emailt az xy@gmailre, amit minden iskolai szülő megkap. Van ilyen?Köszönöm a választ előre is.

onlinejano írta...

Kedves Réka, akkor a "Másolatot kap" lesz a megfelelő, minden címzet írhat választ az adott emailre és azt minden címzett meg fogja kapni.
Legjobb kipróbálni, én úgy szoktam, hogy van egy csomó email címem, melyeknél én vagyok az admin és ezekre írok próbát. A gmail nem tiltja a több fiók létrehozását.
Szép hétvégét, János

Unknown írta...

Kedves János!

Szerettem volna egy második gmail-es fiókot nyitni. Véletlenül nem írtam át a születési dátumot, így nem engedett tovább lépni. Azóta nem tudom megnyitni azt az oldalt, ahol be lehet regisztrálni, mert mindig azt írja ki, hogy kiskorú gyermeknek nem lehet fiókot nyitni.
Hogy tudnék új fiókot nyitni így?
További szép napot kívánok!
Gyöngyvér

onlinejano írta...

Kedves Gyöngyvér!
Próbáld meg törölni az előzményeket a böngésződben, ha Chrom-ot használsz, akkor jobbra fent a sarokban található három vízszintes vonalra kattintva jön elő a lehetőség. Nyilván valami "sütit" (cookie) rakott a böngésződbe a Gmail. Ha más böngészőt használsz, kell lennie egy lehetőségnek, amellyel a böngészési előzményeket, így a sütiket is ki lehet törölni.
Remélem segítettem, szép estét, János

Joe írta...

Kedves János !

Elolvastam hogyan kellene, de mégsem tudok új levelezőcsoportot létrehozni.

A konkrét probléma az, hogy belépek a "Címtárba", de utána nem látom az ikont, amellyel csoportot lehetne létrehozni.

Tudna segíteni ?

onlinejano írta...

Kedves Hari! Talán az lehet a gubanc, hogy nem "csoportnak" hívják, hanem "címkének" azt ha több email címre akar az ember egyszerre küldeni üzenetet.

A címtár legördülő menüjében legalul, a súgóban a "névjegyek csoportosítása" fül alatt részletes útmutató olvasható. Eléggé érthető, ha mégsem menne, írjon!

Remélem segítettem.

János

Névtelen írta...

T. Szerkesztő!
Segítségét szeretném kérni: egy céges gmail e-mail fiókot szeretnék létrehozni, de az űrlap kitöltésénél vezetéknevet, keresztnevet és születési dátumot kell beírni, anélkül nem enged tovább. Mi a teendőm?
Üdvözlettel

onlinejano írta...

https://gsuite.google.hu/intl/hu/products/gmail/

Tisztelt Névtelen, a fenti link mutat a Gmail cégek számára nyújtott gmail fiokkal kapcsolatos tudnivalókra.
Üdvözlettel

Névtelen írta...

T. Szerkesztő!
Köszönöm válaszát. Ez egy fizetős szolgáltatás, szeretném tudni, hogy van-e ingyenes? Mi egy nagyon kis szervezet vagyunk, és kevés pénzből gazdálkodunk.
Üdvözlet.

onlinejano írta...

Tudtommal akkor nincs más megoldás, mit az, hogy az ingyenesnél valaki nevét megadni, ez teszem azt lehet az, aki amúgy is jegyzi a céget, az emailcím viszont már lehet bármi a @gmail.com előtt, ami nem foglalt, esetleg a cég neve, vagy ha az foglalt, kicsit kibővítve. Akár több emailt is lehet nyitni egy embernek, különböző céllal, pl. "könyvelescegneve" "uzenetekcegneve" "cegneveferi" stb.

Unknown írta...

Elfelejtetem jelszavam es nemtudom hejrehoznu

onlinejano írta...

Tisztelt "Névzelen" mi az, amit eddig kipróbált, pl. kattintott a bejelentkezési oldalon az "elfelejtettem a jelszavam" linkre?